Danskerne spiser efterhånden godt med groft og grønt i sundhedens tegn, men mange oplever,
at de bliver oppustede og får ildelugtende gas i tarmen af det. Hvordan er man sund uden
generende bivirkninger?
Mange kommer til at påføre sig selv en masse afføringsproblemer på grund af indtagelse af en kost, der ikke behager deres mavetarmkanal. Både for mange og for få plantefibre kan påvirke tarmfunktionen negativt.
Globalt set kan mennesket have en velfungerende tarmfunktion på baggrund af vidt forskellige typer kost.
Kunsten er at finde netop den type, der er sund for dig – for ikke alle kan tåle at spise 6 rå gulerødder om dagen, mens andre kan spise langt flere.
Undgå fiberpropper
Kostens art spiller en stor rolle for en god passagetid gennem tarmen, og her er det fibrene i kosten, som giver tarmindholdet fylde og herved stimulerer tarmbevægelsen.
Særligt de vandopløselige fibre, som man finder i mel, grønt og frugt, kan skabe en god balance, mens de ufordøjelige fibre i for eksempel kerner blot passerer ubearbejdet igennem eller samler sig som propper i tarmen.
Lyt til kroppen
Det er vigtigt, at du lytter til din krop og regulerer din kost derefter. Hvis du får for få plantefibre, kan du risikere, at maven ikke har nok at arbejde med. Det kan udmønte sig i forstoppelse. En ultragrov kost, for eksempel med for mange kerner, kan give store mængder luft i tarmene. Det kan være forbundet med mavesmerter og vekslende afføring.
Test din kost
Har du problemer med mavesmerter, ustabil afføring eller luft i maven og tarmene, kan du nemt teste, om der er noget i din kost, som giver dig disse problemer.
Hold en pause fra den fødevare, som du mistænker. Hvis du mistænker flere forskellige fødevarer, så test én ad gangen.
Undlad at indtage den pågældende fødevare i 8-14 dage. Herefter vil dit problem gå i sig selv, hvis du har fat i den rette fødevare.
Fortsætter maveproblemerne, må du prøve med den næste fødevare eller overveje, om problemet skyldes noget helt tredje. Hos nogle mennesker kan der eksempelvis være tale om allergi. Har du mistanke om det, skal du søge læge. Der findes forskellig slags specialkost, blandt andet glutenfri, laktosefri og FODMAP. Det vigtigste er, at du ikke opgiver at finde en løsning på dine maveproblemer, for der er altid en løsning.
Guide til madens effekt på tarmen
Hvis du føler du dig oppustet eller utilpas kan forklaringen ligge i at du indtager meget store mængder luftproducerende kost i form af følgende madvarer:
• kerner
• ærter og andre bælgfrugter
• kål, rå grøntsager og salater
• syredannende frugt som æbler og appelsiner
• løg og hvidløg
• sukker og sukkerholdige drikke
• kulsyreholdige drikke, alkohol, vin og øl.
Hvis du har ildelugtende prutter kan det være, at du spiser for meget af følgende lugtproducerende kost:
• æg
• porre, løg og hvidløg
• kål
• stærk krydret mad
• stærk ost
Hvis du lider du af mavekneb, har forsnævringer i tarmkanalen eller tendens til forstoppelse, kan du prøve at tjekke, om du indtager store mængder ufordøjelig kost som:
• kerner, utyggede nødder og mandler
• dadler, rosiner
• kokos
• asparges, champignon, porre, spinat, salater, majs, ærter, rå hele grønsager
• agurkeskal, tomatskal, frugtskræl, frugthinder fra f.eks. grapefrugt eller appelsin, ananas, vindruer
• popkorn
Letfordøjelig kost
Mange har problemer med at finde en kost, som ikke giver problemer, så som oppustethed, smerter, forstoppelse, diare eller ufrivillig afføring.
Der er et utal af anbefalinger på, hvilken kost der er bedst for os alle. Desværre findes sådan en kost ikke, da vi ikke er ens. Hvad der er godt for den ene kan være katastrofalt for den andens mavetarmkanal.
I ”gamle dage” 1985 havde vi en kost type, som hed skånekost. Her var der nøje beskrevet, hvad man måtte spise eller ikke spise. Den var ens til alle. Igen er det forkert, da vi ikke er ens. Skånekost udgik og patienterne med sart tarmsystem fik at vide – prøv dig frem. Det er en svær opgave, når dagspressen, sundhedsstyrelsen, dameblade og ikke mindst TV væltet en masse nye trend og anbefalinger ned over os med et hav af grovkost og anbefalinger på hvad der er sundt og ikke sundt. Vi vil jo alle gerne være sunde. For de mennesker med et følsomt tarmsystem kommer grovkost ofte til at virke lige modsat og det kan give kraftig nedsat trivsel og afføringsproblemer.
Erfaringsmæssigt vil en del af dem have gavn af en kost med letfordøjelige kostemner. Til patienter, som har et sart eller følsomt mave-tarmsystem er her principper for en letfordøjelig kost, som for mange opleves, som en mere ”mave-tarm” venlig kost.
Principper for letfordøjelig kost:
- Fuldkornsmel produkter, gerne rugbrød, hvedebrød, grahamsbrød
- Havregryn både naturel og kogt, som grød
- Spise ikke noget med hele kerner
- Kartofler, kartoffelmos, ris og pasta
- Kogte eller blancheret grønsager, undgå rå grønsager
- Salat i små mængder.
- Passe på med mange grønsags/frugt skaller
- Fisk, kylling, svin og meget rødt kød i små mængder
- Bananer og pære. Rå revne æbler, som er blevet brune
- Spis ikke syredannende frugt som æbler og appelsiner i store mængder
- Mejeriprodukter, som indeholder mælkesyre bakterie
- Drik max 1,5 liter væske pr døgn. Undgå store mængder frugtsaft, kulsyreholdige drikkevarer, vin og øl